Jste si jisti, že chcete provést tuto operaci?
Vybrali jsme pro vás naše každoroční vánoční bestsellery. Chci je vidět
Situace v Bolívii nebyla letos tak dramatická jako v Brazílii, alespoň tedy z pohledu klimatického. Naopak politicky se Bolívie pomalu řítí do stejné situace, ve které se nachází Venezuela nebo z pěstitelských zemí třeba Etiopie.
Přečtěte si víceNa letošní návštěvu a výběr káv v Brazílii a Bolívii jsme se vydali o měsíc dříve než obvykle. Hlavním důvodem byly brzké sklizně a také lehká nervozita z nové regulace EUDR (European Union Deforestation Regulation), která se nás jako přímých importérů kávy od letošního prosince týká.
Přečtěte si vícePřišli jste na náš e-shop a museli zkontrolovat, že jste na správné adrese? Viděli jste neznámé sáčky kávy, a přitom na nich bylo naše logo? Změnili jsme totiž způsob, jakým prezentujeme naše kávy, aby byl pro zákazníky jednoduchý, přehledný a univerzální. Tak si ho pojďme představit.
Přečtěte si víceZačátkem prosince se Ondřej vydal do Keni, kam pravidelně jezdíme až na jaře. Důvodem tentokrát byla začínající spolupráce s paní Helen Gichohi, od které jsme měli v nabídce kávu z její farmy Ngoe. Kávu z této farmy jsme nakoupili (a následně farmu navštívili) skrze Vavu Angwenyi.
Přečtěte si víceDlouho očekávaný NextLevel PULSAR je konečně k dostání! Pro nás však Pulsar není žádnou novinkou. Měli jsme možnost získat prototypy Pulsaru, s kterými Kamča, naše baristka ze Šálku, soutěžila v Aténách na mistrovství světa ve filtrované kávě. Ještě před jeho oficiálním spuštěním jsme připravovali v naší kavárně Můj šálek kávy filtrovanou kávu právě touto metodou a dát jste si mohli i soutěžní kávu, jejíž recept najdete níže.
Přečtěte si víceOndřej si povídal s Kamčou o její cestě z první soutěže rovnou mezi světovou elitu v přípravě filtrované kávy. Co stojí za jejím úspěchem? Jak se připravit na compulsory a open service? Jaké má další tipy a proč jsou trendy no-bypass metody? Vše se dozvíte v naše podcastu.
Přečtěte si víceTento díl je pro každého, kdo chce nakouknout pod pokličku nejlepších baristů nebo se chystá na soutěž. Ondřej si povídal s vítězem Baristy roku 2023, Denisem Kramářem, a vicemistryní Kateřinou Myškovou. Tolik tipů jste na jednom místě ještě neslyšeli.
Přečtěte si víceJsme nadšeni z našeho nového přírůstku do vybavení pražírny. Pořizujeme si automatickou baličku sáčků. To nám urychlí práci v pražírně a budeme tak vaší kávu expedovat ještě rychleji. Zároveň se tak budeme moci soustředit více na samotnou produkci kávy a ulevíme zdraví našich kolegů.
Přečtěte si víceTento víkend probíhá v kanadském Vancouveru světové finále soutěže v přípravě kávy pomocí AeroPressu. Česko reprezentuje Mário Adamčík z Roast Different magazínu. Mário vyhrál český šampionát, který měl doubleshot, jako oficiální distributor AeroPressu, tu čest pořádat. Přejeme mnoho štěstí! Vyzpovídali jsme první trojici a přinášíme vám jejich recepty na přípravu Aeropressu.
Přečtěte si víceMarek Ehrenberger je autorem ilustrace, která dominuje interiéru Šálku a nyní si jeho dílo můžete odnést i domů. Připravil totiž veselé zimní balení naší kávy. Pozvali jsme Marka do studia, aby nám přiblížil svojí tvorbu, jak se mu s námi spolupracuje a kam by se dále chtěl směřovat.
Přečtěte si víceHssss... Je Vám to povědomé? Jestli tento zvuk slýcháte každé ráno, tak Vás zveme na klání borců a borek v přípravě kávy v plastových trubkách zvaných Aeropress. Z Aeropressu se stal takový fenomén, že vzniklo dokonce samostatné mistrovství světa. To letošní se koná v prosinci v kanadském Vancouveru. Kdo se protlačí až do Kanady?
Přečtěte si víceKateřina Myšková je baristkou a lektorkou kávových kurzů v našem školicím centru. Kateřina strávila více než měsíc na kávových farmách v Bolívii u rodiny Rodriguez. Bavili jsme se o školení týmů kaváren v La Paz a Santa Cruz. Zkoumání půdy a fermentačních procesů v Caranavi. Organizovanosti v kontrastu s pověrčivostí - useknuté hlavy included. Zkušenosti s kokou a vlivu koky na pěstování kávy. Ale také samozřejmě o jídle a volném čase.
Přečtěte si víceSaša patří mezi naše služebně nejmladší baristky, ale nebojí se žádné výzvy a šla do soutěžení po hlavě. Na posledním českém šampionátu v přípravě filtrované kávy vybojovala krásné 5. místo. Do finále postupovala dokonce z 1. příčky. Co ji k soutěžení vedlo a co jí dalo do práce v kavárně? Jaké má cíle? Má baristické vzory? Co dělá ve volném čase a kolik má kávových knížek? To vše a ještě více se dozvíte v tomto díle. Příjemný poslech.
Přečtěte si víceNa cestu do Kostariky jsme se připravovala více než půl roku. Od opakování španělštiny, přes minimalistické balení do batohu na dva týdny, až po – a to především – pravidelné cuppingy a neustálé ochutnávání kávy. Na co se ale nejde připravit, je absolutní dechberoucí nádhera této středoamerické krajiny, srdeční lidé a také jejich velmi volné vnímání toku času.
Přečtěte si víceEfi je baristkou pražského Café Jen, která vyhrála český šampionát Cup Tasters 2022. Petru zajímalo, co stojí za jejím úspěchem a jak je možné, že je tak rychlá. Liší se její příprava a taktika na světové mistrovství? Musela si odpustit své oblíbené pálivé instantní nudle? EDIT: Efi na MS v Miláně vysrkala krásné 9. místo!
Přečtěte si více- Petra Bartáková - Je 5.40 ráno a já vstávám. Rychlou meditaci na dobrou cestu, udělat si kafe, zkontrolovat batoh a doklady a hurá na nádraží. Dávám si záměrně na všechno spoustu času. Nic nechci nechat náhodě. Už je to dlouho, co jsem někam takhle daleko letěla. Jedu vlakem z Prahy do Vídně a z Vídně letím do Addis Ababa („nová květina“), kde mě čeká pět dní cuppingu. Tyto dny se sklízí káva a je tedy nejvyšší čas vyrazit a ochutnat a vybrat něco výjimečného.
Přečtěte si víceTato nová metoda přípravy v nás vzbudila zájem, když Scott Rao na svém instagramu zmínil, že je to pravděpodobně první pour-over metoda bez by-passu vody. Na první pohled vypadá jako zvětšená komora AeroPressu. Nedalo nám to nezkusit a objednali jsme si testovací kus na zkoušku.
Přečtěte si víceMáte doma nebo v kanceláří polo nebo plně automatický stroj na espresso? Ten, který vám namele zrna a připraví kávu stisknutím jednoho tlačítka? Pak čtěte dál a dozvíte se, jak vše nastavit tak, aby espresso bylo co nejlepší. Protože to přeci jen není jen o tom jednom tlačítku, ale dobrá zpráva je, že jakmile kávovar jednou nastavíte, máte po starostech na dlouhou dobu.
Přečtěte si víceKdyž v našich kavárnách sáhnete po balíčku kávy a začnete si číst etiketu, jedna z prvních informací, na kterou narazíte, je zpracování kávy. Mnoho nadšenců i profesionálu z řad baristů se podle metody zpracování rozhoduje, zda si balíček kávy koupí.
Přečtěte si víceChodíte do své oblíbené kavárny na filtrovanou kávu, možná si ji i sami připravujete doma, ale najednou vám barista nabízí alternativu: „A nechcete batch?“ Co to vlastně je ono batch brew, jak se liší od ostatních alternativních metod, jaké jsou jeho výhody a nevýhody – to vše se vám pokusíme shrnout v následujícím článku.
Přečtěte si víceMeruňky, karamel, vlašské ořechy, kakao, med, třešně… možná se někdy díváte na popisy káv na našich sáčcích a nevěřícně kroutíte hlavou. To tam opravdu cítíte? Je to nějak dochucené? Chutná to tak proto, že to roste pod ovocnými stromy? Pokud vás někdy zajímalo, kde se tyto chutě kávy berou a zda jsou faktem nebo subjektivním vjemem, přijměte naše pozvání do kouzelného světa… kvašení a mikroorganismů.
Přečtěte si víceVzpomínáte si na naše starší balení kávy, na kterých jste vídali nálepku se symbolem zrnka v ruce? Jedná se o naše interní označení “Káva z rukou farmáře”, které dáváme farmám, které jsme osobně navštívili. Na nových sáčcích se už symbol neobjevuje, ale to neznamená, že jsme s návštěvami a nákupy přímo u producentů polevili. Právě naopak!
Přečtěte si víceV doubleshotu jsme se při jeho vzniku zavázali, že kávu budeme nakupovat co nejpřímější cestou, aby mezi jejím pěstitelem a námi byl co nejkratší řetězec. Díky tomu farmář dostal férovou cenu za své produkty a my přesně tu kávu, kterou chceme. A jsme rádi, že na tento způsob obchodu přechází čím dál tím více pražíren. Sice se takto stále nakupují jen jednotky procent světového objemu kávy, ale každé procento je cestou ke zlepšení neférového systému, ve kterém je pěstitel laicky řečeno na spodu potravinového řetězce. Jakto?
Přečtěte si víceJíťa se přes různá angažmá v kávovém světě dostala až do kolumbijské exportérské společnosti InConexus, od které jsme letos měli skvělý růžový bourbon z farmy La Loma. Jíťa zde má na starost širokou škálu činností - od práce na projektech se samotnými farmáři, přes marketing, až po udržovaní kontaktu s pražírnami.
Přečtěte si víceUvažovali jste o kurzu přípravy kávy, ale nevíte, jak se rozhodnout? Chtěli byste kurzem potěšit své blízké, ale nevíte, který vybrat? Přinášíme vám shrnutí jednotlivých lekcí a odpovědi na nejčastější otázky.
Přečtěte si víceKdyž jsme někdy kolem roku 2014 prvně slyšeli o nitro coffee, kávě nasycené dusíkem, moc nám to nedávalo smysl a vlastně jsme ani nevěděli, co si pod tím představit. V Americe to tehdy bylo považováno za nový trend, který měl dobýt trh výběrové kávy. Uplynulo šest let a my pro vás v Karlíně připravujeme vlastní nitro kávu.
Přečtěte si víceAeropress, french press, V60 - filtrovaná káva, překapávaná, alternativní metody - to zní všechno moc pěkně, ale co když máte rádi prostě to svoje espresso, cappuccino nebo latté? Jaký je rozdíl v přípravě takových káv, jaké vybavení potřebujete a jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými modely? Pojďme se na to podívat po pořádku.
Přečtěte si víceMichal je zakladatel Standart magazínu, který můžete potkat takméř v každé kavárně a vychází v současné době ve 4 jazykových mutacích (československá, ruská , japonská a anglická). Pořadatel kávových festivalů a člen výboru slovenského SCA. Letos byl zařazen do výběru 30 pod 30 slovenského Forbesu.
Přečtěte si víceDefinic pojmu výběrová káva (anglicky specialty coffee) je mnoho. Poprvé ho použila paní Erna Knutsen v roce 1974, kdy tímto pojmem označila kávu nejlepší chuti, pěstovanou ve speciálních mikroklimatech. Nejkonkrétnější je asi definice dle Asociace pro výběrovou kávu SCA, která říká, že jako výběrovou kávu je možné označovat tu kávu, která při odborném hodnocení dosáhne minimálně 80 bodů ze 100 a zároveň přesně specifikuje nežádoucí defekty.
Přečtěte si vícePříprava kávy má mnoho pravidel, obzvlášť pokud chcete docílit fantastického šálku. Dobrá zpráva ale je, že samotné servírování už (skoro) žádná pravidla nemá a kávu si můžete vychutnat tak, jak vyhovuje vám. Pořád je tu pár doporučení, která ze fantastického šálku kávy udělají nezapomenutelný.
Přečtěte si víceJste si jisti, že chcete provést tuto operaci?