Vybrali jsme pro vás naše každoroční vánoční bestsellery. Chci je vidět

Poslechněte si náš podcast.
Poslechněte si náš podcast.
Návštěva Brazílie: obava o budoucnost kávy

Návštěva Brazílie: obava o budoucnost kávy

Na letošní návštěvu a výběr káv v Brazílii a Bolívii jsme se vydali o měsíc dříve než obvykle. Hlavním důvodem byly brzké sklizně a také lehká nervozita z nové regulace EUDR (European Union Deforestation Regulation), která se nás jako přímých importérů kávy od letošního prosince týká.

Přečtěte si více
Měníme se a s tím i naše obaly

Měníme se a s tím i naše obaly

Přišli jste na náš e-shop a museli zkontrolovat, že jste na správné adrese? Viděli jste neznámé sáčky kávy, a přitom na nich bylo naše logo? Změnili jsme totiž způsob, jakým prezentujeme naše kávy, aby byl pro zákazníky jednoduchý, přehledný a univerzální. Tak si ho pojďme představit.

Přečtěte si více
Ohlédnutí za rokem 2023

Ohlédnutí za rokem 2023

Během ledna jsme se ohlédli za rokem 2023. Nejdříve nám to nepřišlo, ale v uplynulém roce se toho stalo opravdu hodně. A rádi bychom se o to s vámi podělili a trochu i pochlubili.

Přečtěte si více
Keňa - cesta za novým partnerstvím

Keňa - cesta za novým partnerstvím

Začátkem prosince se Ondřej vydal do Keni, kam pravidelně jezdíme až na jaře. Důvodem tentokrát byla začínající spolupráce s paní Helen Gichohi, od které jsme měli v nabídce kávu z její farmy Ngoe. Kávu z této farmy jsme nakoupili (a následně farmu navštívili) skrze Vavu Angwenyi.

Přečtěte si více
Vánoční provoz pražírny

Vánoční provoz pražírny

Jak to bude s provozem pražírny mezi svátky?

Přečtěte si více
NextLevel PULSAR

NextLevel PULSAR

Dlouho očekávaný NextLevel PULSAR je konečně k dostání! Pro nás však Pulsar není žádnou novinkou. Měli jsme možnost získat prototypy Pulsaru, s kterými Kamča, naše baristka ze Šálku, soutěžila v Aténách na mistrovství světa ve filtrované kávě. Ještě před jeho oficiálním spuštěním jsme připravovali v naší kavárně Můj šálek kávy filtrovanou kávu právě touto metodou a dát jste si mohli i soutěžní kávu, jejíž recept najdete níže.

Přečtěte si více
Máme nejlepšího pražiče v Česku!

Máme nejlepšího pražiče v Česku!

Představujeme vám Josefa Holuba, našeho pražiče, který o víkendu získat titul mistra ČR v prvním Czech Roasters Championship.

Přečtěte si více
Ohlédnutí za MS v brewers cupu s Kamilou Chobotovou

Ohlédnutí za MS v brewers cupu s Kamilou Chobotovou

Ondřej si povídal s Kamčou o její cestě z první soutěže rovnou mezi světovou elitu v přípravě filtrované kávy. Co stojí za jejím úspěchem? Jak se připravit na compulsory a open service? Jaké má další tipy a proč jsou trendy no-bypass metody? Vše se dozvíte v naše podcastu.

Přečtěte si více
Baristka, která umí nejlepší filtrovanou kávu, je z doubleshotu.

Baristka, která umí nejlepší filtrovanou kávu, je z doubleshotu.

Máme velkou radost! Kamila z naší kavárny Můj šálek kávy uplynulý víkend vyhrála mistrovství ČR v přípravě filtrované kávy. A bude nás proto za 2 měsíce reprezentovat v Aténách na mistrovství světa.

Přečtěte si více
Podcast: Barista roku 2023 s Denisem a Kateřinou

Podcast: Barista roku 2023 s Denisem a Kateřinou

Tento díl je pro každého, kdo chce nakouknout pod pokličku nejlepších baristů nebo se chystá na soutěž. Ondřej si povídal s vítězem Baristy roku 2023, Denisem Kramářem, a vicemistryní Kateřinou Myškovou. Tolik tipů jste na jednom místě ještě neslyšeli.

Přečtěte si více
Přechod na 1 kg sáčky pro kavárny

Přechod na 1 kg sáčky pro kavárny

Jsme nadšeni z našeho nového přírůstku do vybavení pražírny. Pořizujeme si automatickou baličku sáčků. To nám urychlí práci v pražírně a budeme tak vaší kávu expedovat ještě rychleji. Zároveň se tak budeme moci soustředit více na samotnou produkci kávy a ulevíme zdraví našich kolegů.

Přečtěte si více
Kávové předplatné - únor 2023

Kávové předplatné - únor 2023

Kávu pro Vás vybral Jarda Tuček, během své podzimní návštěvy Brazílie. Jedná se o suchou metodou zpracované odrůdy catuaí od velkého sympaťáka Claytona Barrossy z Brazílie, který Vám posílá i představení své kávy.

Přečtěte si více
Podcast: Jarda Tuček o nákupu kávy v Brazílii a Bolívii

Podcast: Jarda Tuček o nákupu kávy v Brazílii a Bolívii

V lednu nám dorazil kontejner kávy z Brazílie a brzy do Hamburku připluje čerstvá sklizeň od rodiny Rodriguez z Bolívie. O tom, jak Jarda Tuček vybíral tyto kávy si můžete poslechnout náš podcast.

Přečtěte si více
Kávové předplatné - leden 2023

Kávové předplatné - leden 2023

Mikrolot odrůdy maragogype zpracovaný promytou metodou od našeho dlouholetého partnera v Nikaragui pana Guillerma Montenegra z farmy El Poste.Ta se rozprostírá na hranici Nikaraguy a Hondurasu nedaleko městečka Dipilto.

Přečtěte si více
Kávové předplatné - prosinec 2022

Kávové předplatné - prosinec 2022

Pro předplatné jsme vybrali promytou keňskou kávu ze zpracovatelského závodu Kagaa. Sladká a šťavnatá káva s květinovou aromatikou, rybízovými a bezovými tóny. Druhý balíček je vánoční dárek od nás. Jedná se o panamskou geishu od rodiny Hartmann.

Přečtěte si více
Vítězné recepty z Czech AeroPress Championship 2022

Vítězné recepty z Czech AeroPress Championship 2022

Tento víkend probíhá v kanadském Vancouveru světové finále soutěže v přípravě kávy pomocí AeroPressu. Česko reprezentuje Mário Adamčík z Roast Different magazínu. Mário vyhrál český šampionát, který měl doubleshot, jako oficiální distributor AeroPressu, tu čest pořádat. Přejeme mnoho štěstí! Vyzpovídali jsme první trojici a přinášíme vám jejich recepty na přípravu Aeropressu.

Přečtěte si více
Podcast #64: Zimní edice sáčků s ilustrátorem Markem Ehrenbergerem

Podcast #64: Zimní edice sáčků s ilustrátorem Markem Ehrenbergerem

Marek Ehrenberger je autorem ilustrace, která dominuje interiéru Šálku a nyní si jeho dílo můžete odnést i domů. Připravil totiž veselé zimní balení naší kávy. Pozvali jsme Marka do studia, aby nám přiblížil svojí tvorbu, jak se mu s námi spolupracuje a kam by se dále chtěl směřovat.

Přečtěte si více
Czech Aeropress Championship 2022

Czech Aeropress Championship 2022

Hssss... Je Vám to povědomé? Jestli tento zvuk slýcháte každé ráno, tak Vás zveme na klání borců a borek v přípravě kávy v plastových trubkách zvaných Aeropress. Z Aeropressu se stal takový fenomén, že vzniklo dokonce samostatné mistrovství světa. To letošní se koná v prosinci v kanadském Vancouveru. Kdo se protlačí až do Kanady? 

Přečtěte si více
Podcast #63: Bolívie - měsíční pobyt Kateřiny Myškové

Podcast #63: Bolívie - měsíční pobyt Kateřiny Myškové

Kateřina Myšková je baristkou a lektorkou kávových kurzů v našem školicím centru. Kateřina strávila více než měsíc na kávových farmách v Bolívii u rodiny Rodriguez. Bavili jsme se o školení týmů kaváren v La Paz a Santa Cruz. Zkoumání půdy a fermentačních procesů v Caranavi. Organizovanosti v kontrastu s pověrčivostí - useknuté hlavy included. Zkušenosti s kokou a vlivu koky na pěstování kávy. Ale také samozřejmě o jídle a volném čase.

Přečtěte si více
Podcast #62: Lidé doubleshotu: Saša Manakova

Podcast #62: Lidé doubleshotu: Saša Manakova

Saša patří mezi naše služebně nejmladší baristky, ale nebojí se žádné výzvy a šla do soutěžení po hlavě. Na posledním českém šampionátu v přípravě filtrované kávy vybojovala krásné 5. místo. Do finále postupovala dokonce z 1. příčky. Co ji k soutěžení vedlo a co jí dalo do práce v kavárně? Jaké má cíle? Má baristické vzory? Co dělá ve volném čase a kolik má kávových knížek? To vše a ještě více se dozvíte v tomto díle. Příjemný poslech.

Přečtěte si více
Kostarika: Hola Teresa, tranquilla!

Kostarika: Hola Teresa, tranquilla!

Na cestu do Kostariky jsme se připravovala více než půl roku. Od opakování španělštiny, přes minimalistické balení do batohu na dva týdny, až po – a to především – pravidelné cuppingy a neustálé ochutnávání kávy. Na co se ale nejde připravit, je absolutní dechberoucí nádhera této středoamerické krajiny, srdeční lidé a také jejich velmi volné vnímání toku času.

Přečtěte si více
Kávové předplatné: červenec 2022

Kávové předplatné: červenec 2022

Kávu Vám představí Kateřina přímo z farmy Alasitas v Bolívii, kde strávila měsíc s rodinou Rodriguez.

Přečtěte si více
Podcast #60: Na kávě s Efi - českou Cup Tasters šampionkou

Podcast #60: Na kávě s Efi - českou Cup Tasters šampionkou

Efi je baristkou pražského Café Jen, která vyhrála český šampionát Cup Tasters 2022. Petru zajímalo, co stojí za jejím úspěchem a jak je možné, že je tak rychlá. Liší se její příprava a taktika na světové mistrovství? Musela si odpustit své oblíbené pálivé instantní nudle? EDIT: Efi na MS v Miláně vysrkala krásné 9. místo!

Přečtěte si více
Kávové předplatné: květen 2022

Kávové předplatné: květen 2022

Pro měsíc květen jsme pro vás vybrali kávu z kolumbijské farmy El Mirador rodiny Lopez.

Přečtěte si více
Etiopie plná cuppingu, kultury a fascinujících zvyků

Etiopie plná cuppingu, kultury a fascinujících zvyků

- Petra Bartáková - Je 5.40 ráno a já vstávám. Rychlou meditaci na dobrou cestu, udělat si kafe, zkontrolovat batoh a doklady a hurá na nádraží. Dávám si záměrně na všechno spoustu času. Nic nechci nechat náhodě. Už je to dlouho, co jsem někam takhle daleko letěla. Jedu vlakem z Prahy do Vídně a z Vídně letím do Addis Ababa („nová květina“), kde mě čeká pět dní cuppingu. Tyto dny se sklízí káva a je tedy nejvyšší čas vyrazit a ochutnat a vybrat něco výjimečného.

Přečtěte si více
Kde se vzaly kapsle a proč jsou hitem pražíren výběrové kávy teprve teď

Kde se vzaly kapsle a proč jsou hitem pražíren výběrové kávy teprve teď

Trh s kapslemi začal s Nespresso, které bylo uvedeno na trh roku 1986 Švýcarskou firmou Nestlé. Ale až v posledních letech se kapsle staly oblíbeným způsobem přípravy domácí kávy. Jakto?

Přečtěte si více
Tricolate - Chytráček 2.0

Tricolate - Chytráček 2.0

Tato nová metoda přípravy v nás vzbudila zájem, když Scott Rao na svém instagramu zmínil, že je to pravděpodobně první pour-over metoda bez by-passu vody. Na první pohled vypadá jako zvětšená komora AeroPressu. Nedalo nám to nezkusit a objednali jsme si testovací kus na zkoušku.

Přečtěte si více
Brew Like a Pro - vylepšete si domácí kavárnu

Brew Like a Pro - vylepšete si domácí kavárnu

Připravit si v domácích podmínkách dokonalou kávu, která by se vyrovnala zážitku z kavárny, rozhodně není malý cíl, ale v žádném případě neuskutečnitelný. Poradíme vám, čemu věnovat pozornost a jak vylepšit svůj domácí arzenál.

Přečtěte si více
Na skok do: Komín café

Na skok do: Komín café

V sérii krátkých medailonků vás zavedeme do našich partnerských kaváren. Dnes se podíváme do objektu bývalého lihovaru Dynybyl v Říčanech, kde již témeř rok připravuje kávu doubleshot Jitka Baťková se svojím týmem v kavárně Komín.

Přečtěte si více
Automatické kávovary - poradíme vám, jak na to

Automatické kávovary - poradíme vám, jak na to

Máte doma nebo v kanceláří polo nebo plně automatický stroj na espresso? Ten, který vám namele zrna a připraví kávu stisknutím jednoho tlačítka? Pak čtěte dál a dozvíte se, jak vše nastavit tak, aby espresso bylo co nejlepší. Protože to přeci jen není jen o tom jednom tlačítku, ale dobrá zpráva je, že jakmile kávovar jednou nastavíte, máte po starostech na dlouhou dobu.

Přečtěte si více
Typy zpracování kávy a jejich vliv na chuť

Typy zpracování kávy a jejich vliv na chuť

Když v našich kavárnách sáhnete po balíčku kávy a začnete si číst etiketu, jedna z prvních informací, na kterou narazíte, je zpracování kávy. Mnoho nadšenců i profesionálu z řad baristů se podle metody zpracování rozhoduje, zda si balíček kávy koupí.

Přečtěte si více
Hand brew vs batch brew

Hand brew vs batch brew

Chodíte do své oblíbené kavárny na filtrovanou kávu, možná si ji i sami připravujete doma, ale najednou vám barista nabízí alternativu: „A nechcete batch?“ Co to vlastně je ono batch brew, jak se liší od ostatních alternativních metod, jaké jsou jeho výhody a nevýhody – to vše se vám pokusíme shrnout v následujícím článku.

Přečtěte si více
Za všechno mohou mikroby

Za všechno mohou mikroby

Meruňky, karamel, vlašské ořechy, kakao, med, třešně… možná se někdy díváte na popisy káv na našich sáčcích a nevěřícně kroutíte hlavou. To tam opravdu cítíte? Je to nějak dochucené? Chutná to tak proto, že to roste pod ovocnými stromy? Pokud vás někdy zajímalo, kde se tyto chutě kávy berou a zda jsou faktem nebo subjektivním vjemem, přijměte naše pozvání do kouzelného světa… kvašení a mikroorganismů.

Přečtěte si více
Irská káva – zimní pití s historií

Irská káva – zimní pití s historií

Podzimní počasí přináší nejen déšť a mrazíky. Na menu kaváren se zase začne objevovat nejoblíbenější kávový koktejl a hlavní postava tohoto povídání – irská káva.

Přečtěte si více
Odrůda: Caturra

Odrůda: Caturra

Svět kávy a potažmo kávovníku a jeho odrůd je světem migrantů, kříženců nebo přirozených mutací. Jedním takovým hybridem je i odrůda Caturra.

Přečtěte si více
Čaj z kávových květů

Čaj z kávových květů

O tom, že zrnková káva je praženou peckou ovocného keře, už jste nejen od nás slyšeli mnohokrát. Napadlo vás ale, zda se dá konzumovat i zbytek kávovníku?

Přečtěte si více
Naše káva z rukou farmáře

Naše káva z rukou farmáře

Vzpomínáte si na naše starší balení kávy, na kterých jste vídali nálepku se symbolem zrnka v ruce? Jedná se o naše interní označení “Káva z rukou farmáře”, které dáváme farmám, které jsme osobně navštívili. Na nových sáčcích se už symbol neobjevuje, ale to neznamená, že jsme s návštěvami a nákupy přímo u producentů polevili. Právě naopak!

Přečtěte si více
Káva - velký byznys s malými farmáři

Káva - velký byznys s malými farmáři

V doubleshotu jsme se při jeho vzniku zavázali, že kávu budeme nakupovat co nejpřímější cestou, aby mezi jejím pěstitelem a námi byl co nejkratší řetězec. Díky tomu farmář dostal férovou cenu za své produkty a my přesně tu kávu, kterou chceme. A jsme rádi, že na tento způsob obchodu přechází čím dál tím více pražíren. Sice se takto stále nakupují jen jednotky procent světového objemu kávy, ale každé procento je cestou ke zlepšení neférového systému, ve kterém je pěstitel laicky řečeno na spodu potravinového řetězce. Jakto?

Přečtěte si více
Na skok do: Prostor a čas

Na skok do: Prostor a čas

V sérii krátkých medailonků vás zavedeme do našich partnerských kaváren. Dnes se podíváme do kavárny kousek za Prahou, do malebné Hostivice.

Přečtěte si více
Na skok do: Kristyjan Chocolatiers

Na skok do: Kristyjan Chocolatiers

V sérii krátkých medailonků vás zavedeme do našich partnerských kaváren. Dnes se podíváme do ráje milovníku pralinek tradičných i netradičných chutí, do Kristyjan Chocolatiers.

Přečtěte si více
Na skok do: Musa restaurant

Na skok do: Musa restaurant

V sérii krátkých medailonků vás zavedeme do našich partnerských kaváren. Dnes se podíváme na pražské předměstí do Radotína, kde najdeme restauraci Musa.

Přečtěte si více
Na skok do: Bikeheart

Na skok do: Bikeheart

V sérii krátkých medailonků vás zavedeme do našich partnerských kaváren. Začínáme v plzeňském srdci cyklistiky, které se nachází ve Štruncových sadech u řeky Radbuzy.

Přečtěte si více
Podcast #52: Na kávě s Jíťou Milotovou Ekartovou, InConexus, Kolumbie

Podcast #52: Na kávě s Jíťou Milotovou Ekartovou, InConexus, Kolumbie

Jíťa se přes různá angažmá v kávovém světě dostala až do kolumbijské exportérské společnosti InConexus, od které jsme letos měli skvělý růžový bourbon z farmy La Loma. Jíťa zde má na starost širokou škálu činností - od práce na projektech se samotnými farmáři, přes marketing, až po udržovaní kontaktu s pražírnami.

Přečtěte si více
El Salvador Káva ze země Spasitele

El Salvador Káva ze země Spasitele

Přečtěte si více
Kávové kurzy pro nadšence, profesionály i ty, kdo by se profesionály stát chtěli

Kávové kurzy pro nadšence, profesionály i ty, kdo by se profesionály stát chtěli

Uvažovali jste o kurzu přípravy kávy, ale nevíte, jak se rozhodnout? Chtěli byste kurzem potěšit své blízké, ale nevíte, který vybrat? Přinášíme vám shrnutí jednotlivých lekcí a odpovědi na nejčastější otázky.

Přečtěte si více
Voda je základ

Voda je základ

A přitom často opomíjenou součástí přípravy kávy. Můžete mít sebelepší technologie, ale pokud zvolíte špatnou filtraci vody, nemusí káva chutnat dle vašich představ. A nejen že ovlivňuje chuť nápoje, ale také může ovlivnit funkci a životnost vašeho kávovaru.

Přečtěte si více
Nitro coffee – nová dobrodružství v studené kávě

Nitro coffee – nová dobrodružství v studené kávě

Když jsme někdy kolem roku 2014 prvně slyšeli o nitro coffee, kávě nasycené dusíkem, moc nám to nedávalo smysl a vlastně jsme ani nevěděli, co si pod tím představit. V Americe to tehdy bylo považováno za nový trend, který měl dobýt trh výběrové kávy. Uplynulo šest let a my pro vás v Karlíně připravujeme vlastní nitro kávu.

Přečtěte si více
Burundi – Letos bez Mikuby

Burundi – Letos bez Mikuby

Kávy z Burundi k nám nedávno dorazily. Bohužel bez námi i vámi oblíbené Mikuby z Long Miles Coffee Project. V následujícím článku vám osvětlíme aktuální situaci v Burundi a vyhlídky do další sklizně.

Přečtěte si více
Příprava kávy - espresso vs. alternativy

Příprava kávy - espresso vs. alternativy

Aeropress, french press, V60 - filtrovaná káva, překapávaná, alternativní metody - to zní všechno moc pěkně, ale co když máte rádi prostě to svoje espresso, cappuccino nebo latté? Jaký je rozdíl v přípravě takových káv, jaké vybavení potřebujete a jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými modely? Pojďme se na to podívat po pořádku.

Přečtěte si více
Podcast: Na kávě s Michalem Molčanem

Podcast: Na kávě s Michalem Molčanem

Michal je zakladatel Standart magazínu, který můžete potkat takméř v každé kavárně a vychází v současné době ve 4 jazykových mutacích (československá, ruská , japonská a anglická). Pořadatel kávových festivalů a člen výboru slovenského SCA. Letos byl zařazen do výběru 30 pod 30 slovenského Forbesu.

Přečtěte si více
Výběrová káva z pohledu producenta

Výběrová káva z pohledu producenta

Definic pojmu výběrová káva (anglicky specialty coffee) je mnoho. Poprvé ho použila paní Erna Knutsen v roce 1974, kdy tímto pojmem označila kávu nejlepší chuti, pěstovanou ve speciálních mikroklimatech. Nejkonkrétnější je asi definice dle Asociace pro výběrovou kávu SCA, která říká, že jako výběrovou kávu je možné označovat tu kávu, která při odborném hodnocení dosáhne minimálně 80 bodů ze 100 a zároveň přesně specifikuje nežádoucí defekty.

Přečtěte si více
Jak správně podávat filtrovanou kávu

Jak správně podávat filtrovanou kávu

Příprava kávy má mnoho pravidel, obzvlášť pokud chcete docílit fantastického šálku. Dobrá zpráva ale je, že samotné servírování už (skoro) žádná pravidla nemá a kávu si můžete vychutnat tak, jak vyhovuje vám. Pořád je tu pár doporučení, která ze fantastického šálku kávy udělají nezapomenutelný.

Přečtěte si více
Odrůda: Catuaí

Odrůda: Catuaí

Když pro tuto uměle vyšlechtěnou odrůdu hledali v roce 1949 jméno, vybrali slovo “catuaí”, což znamená v jazyce indiánu Tupi – Guarani „velmi dobrý“.

Přečtěte si více