Jste si jisti, že chcete provést tuto operaci?
Abychom vše stihli doručit do Vánoc, objednávejte do 20.12. Více o vánočním provozu
A přitom často opomíjenou součástí přípravy kávy. Můžete mít sebelepší technologie, ale pokud zvolíte špatnou filtraci vody, nemusí káva chutnat dle vašich představ. A nejen že ovlivňuje chuť nápoje, ale také může ovlivnit funkci a životnost vašeho kávovaru.
Voda by měla být bez zápachu a pachuti. Bez obsahu chloru, který může způsobit medicinální pachuť kávy. Ten se dá se odstranit pouze filtry s aktivní uhlíkovou složkou.
Celkový počet rozpuštěných částic. Tedy všeho, čím je voda nasycena (minerály, soli, kovy...). Pokud je hodnota TDS vyšší, voda se chová jako nasycený roztok a špatně do sebe rozpouští rozpustné látky z kávového zrna.
Obsah vápenatých a hořečnatých iontů ve vodě. Jejich množství ovlivňuje usazování vodního kamene v boileru kávovaru. A také mohou ovlivnit chuť nápoje, např. vysoký obsah vápníku způsobuje suchou křídovou dochuť.
Kyselinová neutralizační kapacita je vlastně mírou stability pH, tedy schopnost neutralizovat kyselinu, která se do vody dostane. Vyšší alkalita = vyšší stabilita pH (mohu přidat více kyseliny, než se hodnota pH sníží)
pH udává koncentraci H+ a OH- a tím nám tedy říká, jak kyselá nebo zásaditá voda je. Jiné než neutrální pH může negativně ovlivnit chuť kávy a také zvýšit náchylnost k usazování vodního kamene nebo korozi kovových částí kávovaru.
Máte na výběr několik možností. Můžete svou vodu zaslat do jedné z laboratorních stanic nebo si koupit titrační sady a změřit si vše sami. Nejběžněji k dostání v akvaristických potřebách nebo od firmy Hanna.
Situace v Bolívii nebyla letos tak dramatická jako v Brazílii, alespoň tedy z pohledu klimatického. Naopak politicky se Bolívie pomalu řítí do stejné situace, ve které se nachází Venezuela nebo z pěstitelských zemí třeba Etiopie.
Přečtěte si víceJste si jisti, že chcete provést tuto operaci?