Při koupi 2 a více balíčků kávy máte vždy DOPRAVU ZDARMA na výdejní místa v ČR

Návštěva Brazílie: obava o budoucnost kávy
19. 9. 2024

Návštěva Brazílie: obava o budoucnost kávy

Na letošní návštěvu a výběr káv v Brazílii a Bolívii jsme se vydali o měsíc dříve, než obvykle. Hlavním důvodem byly brzké sklizně a také lehká nervozita z nové regulace EUDR (European Union Deforestation Regulation), která se nás jako přímých importérů kávy od letošního prosince týká.

Sdílejte

Dřívější sklizeň kvůli suchu

Sklizeň u našich partnerů v Brazílii letos provázelo několik významných problémů. Prvním byly extrémní teplotní vlny na začátku roku, doprovázené minimem srážek. Podle některých agentur byla letošní sucha v Jižní Americe nejhorší od začátku 20. století. To ovlivnilo zrání třešní a výslednou velikost zrn. Standardně v Brazílii nakupujeme zrna o velikosti 16+, letos však veškeré kávy spadly do kategorie 15+. Naštěstí jsme nepozorovali sníženou chuťovou kvalitu, ale bohužel bylo dostupné jen menší množství mikrolotů.

Paradox vyšší ceny na kávové burze

Možná ještě významnějším a trochu smutným problémem byla vysoká cena komoditní kávy arabika na newyorské burze (aktuálně 2,5 USD/lb + případný diferenciál za kvalitu). Ta vedla k menší motivaci malých producentů zaměřit se na kvalitu (tzn. selektivní sběr, pomalé sušení atd.) a prodat svou kávu nákupčím na výběrovém trhu, jelikož mohli velmi snadno a rychle zpeněžit svou úrodu na lokálním trhu. Ve standardním procesu nákupu kávy dostávají producenti zaplaceno až několik měsíců po sklizni, protože převod peněz proběhne teprve tehdy, když je kontejner naložen na loď. Při současném vytížení hlavního brazilského přístavu Santos dochází ke zpožděním v řádu několika měsíců. Výsledkem tedy paradoxně bylo, že mohli vydělat i více peněz. Tento paradox je dán především malým rozdílem mezi komoditní cenou a cenou za brazilskou výběrovou kávu. V očích konzumentů, pražíren a nákupčích výběrové kávy je (bohužel) Brazílie stále vnímána jako zdroj velmi levné kávy. Ochota platit za chuťově podobně kvalitní výběrovou kávu ceny, které jsou běžné v jiných zemích (cca 3,5+ USD/lb FOB), není velká.
Naštěstí musíme říci, že naši partneři, se kterými spolupracujeme více než 13 let (tj. Fazenda Ambiental Fortaleza, Joao Hamilton, Ivan a Rosé, Valdir a Daniela, Celso a Gertrudes, Clayton Barrossa), nám opět nabídli krásné kávy, i když v menším množství, než na které jsme zvyklí.

Rychle se měnící klima

Mezi cuppingy jsme měli možnost diskutovat s hlavním agronomem FAF Joaem a majitelem farmy FAF a exportní společnosti FAF Coffees, Felipem, o budoucnosti kávy v Brazílii, která nemusí být kvůli drasticky rychle se měnícímu klimatu příliš růžová. Prognózy a klimatické modely z počátku 21. století, které poukazovaly na to, že některé regiony (včetně těch, kde se nachází FAF a partnerské farmy) nebudou do roku 2050 pro pěstování kávy vhodné, se naplnily o 25 let dříve. Vzhledem k současným extrémním teplotám a stále delším obdobím sucha je nevyhnutelné investovat například do umělého zavlažování farem, jinak kávovníky nepřežijí.

Ekologické zemědělství jako řešení pro udržitelnost

Felipe, jako velký propagátor ekologického zemědělství, vkládá obrovské úsilí do změny mindsetu brazilských producentů, kteří tomuto typu pěstování kávy nikdy příliš neholdovali. Farma FAF slouží jako modelový příklad toho, že regenerativní zemědělství bez použití umělých látek je stejně výnosné jako zemědělství konvenční. Chuťově jsou kávy stejně kvalitní, a především existuje naděje, že farmy budou i za 10, 20 nebo více let stále produkovat kávu.
Felipe věří v sázení nových hybridních odrůd, jako je arara pro region Caconde nebo catucaí 785 pro region Caparaó-Espírito Santo, které se osvědčily jak chuťově, tak i svou odolností. Během poslední dekády Felipe vyvinul inovativní fermentační a sušící protokoly přizpůsobené specifickým podmínkám regionů, kde se farmy nacházejí. V neposlední řadě se poslední dva roky na FAF intenzivně věnují používání specificky vyšlechtěných bakterií z vlastních bioreaktorů, které pomáhají v boji s různými nemocemi a škůdci. Díky tomu mohou omezit používání syntetických (a po Covidu extrémně drahých) hnojiv, herbicidů a pesticidů od nadnárodních firem.

Náš letošní kontejner plný toho nejlepšího od partnerů FAF, Joao Hamiltona, Valdira, Ivana a Celso a Gertrudes dorazí do ČR na konci listopadu. Aktuálně si můžete vychutnat loňskou sklizeň od Celso a Gertrudes, která chutná stále skvěle.

Brazílie Celso a Gertrudes

Brazílie Celso a Gertrudes

Skladem
Vaše cena (vč. DPH)
345 Kč

Líbí se vám to? Dostávejte newsletter

Měníme se a s tím i naše obaly

Měníme se a s tím i naše obaly

Přišli jste na náš e-shop a museli zkontrolovat, že jste na správné adrese? Viděli jste neznámé sáčky kávy, a přitom na nich bylo naše logo? Změnili jsme totiž způsob, jakým prezentujeme naše kávy, aby byl pro zákazníky jednoduchý, přehledný a univerzální. Tak si ho pojďme představit.

Přečtěte si více
Ohlédnutí za rokem 2023

Ohlédnutí za rokem 2023

Během ledna jsme se ohlédli za rokem 2023. Nejdříve nám to nepřišlo, ale v uplynulém roce se toho stalo opravdu hodně. A rádi bychom se o to s vámi podělili a trochu i pochlubili.

Přečtěte si více