Asi největší událostí u nás v pražírně byla instalace nové pražičky IMF RM 60. Kromě trojnásobné kapacity oproti původnímu Probatu UG 22 má především jinou technologii pražení. Jedná se o tzv. vzduchovou pražičku - do pražičky se vhání pouze horký vzduch z hořáku, který je umístěn mimo její tělo. Pražení vzduchem nám dává možnost lepšího propražení zrn při zvýšení chuťové transparentnosti a čistoty v šálku.
Kromě pražičky nám s produktivitou pomáhá také nový balicí stroj, který automaticky plní a uzavírá sáčky s kávou.
Jednou z nejvýraznějších událostí pro nás bylo otevření naší čtvrté kavárny Loka. Jedná se o espresso bar v nové budově Masaryčky, kde si kromě kávy můžete dát i rychlý oběd nebo třeba drink po práci. Jak se vám líbí?
Loni jsme pro vás upražili 153 různých druhů káv ze 13 zemí světa. 90% káv bylo přímo od farmářů, od kterých kávu nakupujeme pravidelně už mnoho let a jen zvyšujeme objem od nich odebraných káv. Mezi ty nejvíce zastoupené patří Brazílie, Guatemala a Kostarika.
Průměrná nákupní cena káv byla zase o kousek vyšší a to 10 $ za kilogram zelené kávy (FOB). To je 10% nárůst oproti předchozímu roku. Pro srovnání - cena arabiky na komoditním trhu byla v průměru na 4,6 $ za kilogram. Takže se pohybujeme o více než 100% výše.
Každoroční návštěvy producentů patří mezi naše důležité a milé povinnosti. Loni jsme byli v 8 zemích, abychom se potkali s farmáři, od kterých pravidelně nakupujeme kávu. Primárně mezi naše hlavní úkoly v pěstitelských zemích patří výběr káv pro nadcházející rok a osobně probíráme proběhlou sklizeň a plány do budoucna.
Hned dvakrát jsme byli v Keni, kde jsme navázali nové partnerství se soukromou farmou Ngoe. Více si můžete přečíst v našem článku.
Vedle návštěv pěstitelských zemí, jsme také hodně cestovali na po českých a zahraničních festivalech. Klasicky jsme nemohli chybět na Baristovi roku a Prague Coffee Festivalu. Několikrát jsme navštívili Polsko, kde máme nově přímo našeho kolegu Lukasze Stepniaka. Nemohli jsme samozřejmě vynechat ani Slovensko. Na světových šampionátech jsme se prezentovali také na našem stánku v Řecku a na Taiwanu. A zájem o naši kávu v severní Americe nás dovedl na New York Coffee Festival, kde jsme mimo jiné potkali spoustu krajanů.
Zajímavá pro nás byla účast v českém domě v Bruselu, kde jsme několik týdnů zajišťovali přísun kávy pro návštěvníky.
Předplatné patří dlouhodobě mezi naše nejpopulárnější produkty. Každý měsíc vám přijde do schránky balíček čerstvé kávy. Loni naši předplatitelé obdrželi 12 různých káv (nečekaně :)) z 10 zemí. Některé z nich jim představili dokonce samotní farmáři ve zpravodaji, který předplatitelé dostávají do emailu. Osm káv bylo exkluzivně vybráno jen naše předplatitele a neobjevily se vůbec ve standardní nabídce. Přidejte se do našeho kávového klubu.
Soutěže vnímáme jako důležitou součást pro náš rozvoj a rozvoj našich baristů a zaměstnanců vůbec. Minulý rok pro nás byl soutěžně velmi úspěšný. Naši baristé byli vidět na téměř všech soutěžích a dosahovali skvělých výsledků. Mezi ty největší patří vítězství našeho pražiče Josefa Holuba v českém mistrovství pražičů a následné desáté místo na světovém šampionátu.
Kamila Chobotová při své premiéře brala zlato na národním mistrovství v přípravě filtrované kávy a postup z desátého místa do semifinále mistrovství světa.
Lektorka našich kurzů, Kateřina Myšková, obsadila druhé místo Baristy roku a podílela se výraznou měrou na úspěších našich soutěžících.
Doubleshot byl také hlavním partnerem českého mistrovství v AeroPressu, kde se Nikola Divincová a Josef Holub probojovali z regionálních kol až do finále.
Mnoho let jsme partnery Zdravotního klauna, který rozdává radost, smích a dobrou náladu na místech, kde se jich často nedostává. Každoročně mu věnujeme výtěžek z prodeje vody v našich kavárnách. Loni jsme díky vám přispěli částkou 500.000 Kč.
Není toho málo, co se událo za těch 12 měsíců. A také jsme upekli spoustu věcí pro letošní rok. A jedna velká novinka se objeví už za pár dní!
Děkujeme za vaši přízeň a vzhůru do dalšího roku.