Jste si jisti, že chcete provést tuto operaci?
Abychom vše stihli doručit do Vánoc, objednávejte do 20.12. Více o vánočním provozu
V sérii krátkých medailonků vás zavedeme do našich partnerských kaváren. Dnes se podíváme do ráje milovníku pralinek tradičných i netradičných chutí, do Kristyjan Chocolatiers.
V podstatě co se s Kristýnou známe nás lákala představa otevřít si společně nějaký malý gastro podnik. Čokoláda a pralinky nás napadla až po posledním zaměstnání Kristýny v jedné pražské čokoládovně, chtěli jsem ovšem nabídnout trochu jiný produkt, než je na našem trhu zvykem. Pralinky barvené kakaovým máslem jsme si zkoušeli vyrábět doma, testovali různé techniky designů a po velice kladných reakcí od rodiny a našich kamarádů, stejně tak po našich inspirativních cestách po Francii a Belgii bylo rozhodnuto. Od začátku jsme rovněž věděli, že náš obchod a také výrobní část musí vypadat trochu odlišně od zajetých provozů, chtěli jsme náš produkt nabídnout v prostředí podobném butiku a zároveň otevřít výrobu návštěvníkům, kteří mohou přes skleněnou stěnu výrobu pozorovat. Kristýna má vystudovaný grafický design, já jsem pracoval celý život v hotelovém prostředí, dá se tedy říci, že jsme samouci.
Kromě klasické přípravy provozu na otevření a výrobního plánu na den, pár šálku kávy Doubleshot na nakopnutí :)
Neustále se samozřejmě vymýšlejí nové techniky zdobení a barvení pralinek, experimentuje se s ganážemi za použití méně tradičních surovin i surovin, které v čokoládě nečekáte a velký důraz se klade na samotnou prezentaci.
Pralinky se barví kakaový máslem, my používáme francouzskou značku, konkrétně řadu, která je barvena kompletně na přírodní bázi. Pro dosažení správného lesku jsou zásadní správné teploty, nejenom teplota másla, ale i pralinkové formy a samozřejmě teplota ve výrobě. Co se výsledných barev týče, snažíme se, aby design pralinky evokoval i použitou náplň, tedy pomeranč do oranžova, kokos do hněda atd.. Ne vždy se toho ovšem držíme, například nás napadne technika a kombinace barev, která se nám velice líbí a tak ji prostě použijeme - např. jedna z našich posledních pralinek: mrkvový dort.
Provoz naší čokoládovny a samotná výroba nám dává dosti zabrat, takže neděláme-li, snažíme se hlavně se věnovat našemu sedmiletému synovi, Honzíkovi. Snažíme se také dohnat věci, co se nestihly přes týden, emaily, faktury a v poslední řadě také trochu odpočinout a nabrat síly na další týden :)
Odpovídali Kristýna a Jan Bednářovi.
Situace v Bolívii nebyla letos tak dramatická jako v Brazílii, alespoň tedy z pohledu klimatického. Naopak politicky se Bolívie pomalu řítí do stejné situace, ve které se nachází Venezuela nebo z pěstitelských zemí třeba Etiopie.
Přečtěte si víceJste si jisti, že chcete provést tuto operaci?