Jste si jisti, že chcete provést tuto operaci?
Vybrali jsme pro vás naše každoroční vánoční bestsellery. Chci je vidět
Tato nová metoda přípravy v nás vzbudila zájem, když Scott Rao na svém instagramu zmínil, že je to pravděpodobně první pour-over metoda bez by-passu vody. Na první pohled vypadá jako zvětšená komora AeroPressu. Nedalo nám to nezkusit a objednali jsme si testovací kus na zkoušku.
Při prvních pokusech nás zarazila doba extrakce, která se pohybuje kolem 8 minut. Měli bychom tedy tendenci mlít hruběji, abychom se dostali na zhruba polovinu času. Ale po ochutnání kávy jsme byli překvapeni, jak komplexní, sladký a hutný šálek bez náznaku hořkosti produkuje. To nás donutilo zkoušet trochu jiné postupy než jsme zvyklí.
Používáme výrazně méně kávy než 60 g/l. Na jeden větší šálek kávy používáme 18 g kávy a 360 g vody. Hrubost mletí je jemnější než na V60 a podobné pour-over metody.
Používáme vroucí vodu. Ta se lije přes speciální “sprchu”, která pomáhá rovnoměrné distribuci vody a zároveň se káva nerozvíří a vytvoří “puk”, přes který veškerá voda protéká. Nedochází tak úniku vody, která by nepřišla do kontaktu s kávou. Všechny tyto drobnosti zvyšují výslednou extrakci kávy i o 2 %, takže s dobrým mlýnkem není problém se dostat na 23 % téměř bez práce.
To je další přednost Tricolate. Příprava kávy v něm je suverénně nejjednodušší ze všech pour-over metod a asi už to nemůže být jednodušší.. A nepotřebujete speciální zalévací konvici, vystačíte si s tou klasickou rychlovarnou. Proto jsme ho v pražírně překřtili na Chytráček 2.0.
1. Do komory vložíme papírový filtr a propláchneme trochou vody, aby se přilepil.
2.Nasypeme kávu potřepáním vytvoříme rovnoměrnou vrstvu.
3. Nasadíme navrch sprchu a zalijeme 60 g vroucí vody. Kroužením Tricolate pomůžeme namočit veškerou kávu a necháme klidně 1 minutu stát.
4. Dolijeme zbylých 300 g vody, opět lehce zakroužíme a necháme překapávat.
5. Z Tricolate sundáme sprchu a kávu vyklepneme do odpadu.
Pro tip: Osvědčilo se nám Tricole nemíchat celým jako třeba při “Rao spinu”, ale spíše jen válet mezi dlaněmi ve svislé ose jako když mícháte kvedlačkou. Káva si lépe sedne a vytvoří kompaktní vrstvu.
Není třeba zalévat opatrně a postupně, hlídat teplotu vody ani měřit čas (pokud je mlýnek správně nastavený). Prostě zalijete, počkáte, vypijete.
Uznáváme, není úplně sexy na pohled. Ale plast zde má své opodstatnění. Je to totiž nejlepší materiál, který má vysokou tepelnou kapacitu, a tudíž nejlépe udrží teplotu vody. Pro Tricolate byl zvolen odolný Tritan® plastic, který neobsahuje BPA, PBS ani žádné jiné bisfenoly. My jsme z něj nadšení. Budeme rádi, když nám dáte vědět vaše postřehy.
Situace v Bolívii nebyla letos tak dramatická jako v Brazílii, alespoň tedy z pohledu klimatického. Naopak politicky se Bolívie pomalu řítí do stejné situace, ve které se nachází Venezuela nebo z pěstitelských zemí třeba Etiopie.
Přečtěte si víceNa letošní návštěvu a výběr káv v Brazílii a Bolívii jsme se vydali o měsíc dříve než obvykle. Hlavním důvodem byly brzké sklizně a také lehká nervozita z nové regulace EUDR (European Union Deforestation Regulation), která se nás jako přímých importérů kávy od letošního prosince týká.
Přečtěte si víceJste si jisti, že chcete provést tuto operaci?