Jste si jisti, že chcete provést tuto operaci?
Veselé Vánoce a šťastný nový rok! Více o vánočním provozu
Podzimní počasí přináší nejen déšť a mrazíky. Na menu kaváren se zase začne objevovat nejoblíbenější kávový koktejl a hlavní postava tohoto povídání – irská káva.
Irská káva je takovým základem, nebo lépe řečeno základním kamenem světa kávových koktejlů. Sestává z cukru, kávy, irské whiskey (nebo i jiné) a lehké vrstvy smetany položené jemně na vrchu celého tohoto mixu a servíruje se v typické skleničce s ouškem nebo na stopce.
Její historie sahá až do 40. let 20. století a váže se dle jedné verze (jako každý správný cocktail, tak i tady je několik verzí vzniku) k letecké základně Foynes v okresu Limerick v Irsku. Zde šéfkuchař místní restaurace Joe Sheridan v roce 1942 po nezdařilém letu zaoceánské vzducholodě přimíchal přemrzlým pasažérům do kávy kapku irské whiskey na zahřátí. A voilá! Irská káva byla na světě.
Skutečná sláva irské kávy, ale započala až v roce 1952, kdy novinář Stanton Delaplane přinesl recept z Irska do své oblíbené kavárny Buena Vista Cafe v San Franciscu. A aby toho nebylo málo a irská káva v Buena Vista Cafe byla ta pravá irská káva, tak Joe Sheridan emigroval z Irska právě sem a pracoval tu za barem několik let. A nepřekvapivě tu připravoval svou originální Irish coffee. Buena Vista je dneska legendou a místem, kam by každý milovník irské kávy měl alespoň jednou přijít.
Jak se připravuje tenhle kávový cocktail právě v Buena Vista, můžete kouknout ve videu:
Irská káva ale není prvním kávovým cocktailem. Již před více než dvěma sty lety se připravovaly různé kombinace černého moku s alkoholem nebo smetanou. U nás je patrný především vliv Rakousko – uherské kultury pití kávy, a tedy je známá káva vídeňská. Právě ve Vídni se již kolem poloviny 19. stol. připravovaly nápoje jako Melánge, Fiaker nebo Pharisäer. Smetana na kávě a především na kávě s alkoholem měla původně zakrývat aroma alkoholu z úst farníku, kteří si ji dávali před mší svatou.
Káva s alkoholem se váže rovněž k literárním dílům světových velikánů jako jsou Balzac nebo Flaubert, kteří ve svých dramatech uvádějí nápoj Le gloria – mix kávy se schnappsem. U nás je paralelou „kafe s rumem“.
My preferujeme starou dobrou klasiku s whiskey. Tradičně používáme jednu irskou whiskey – Jameson, Bushmill´s nebo Tullamore. Nicméně experimentům se meze nekladou a klidně se můžete potkat s různými “hausgemachte“ blendy whiskey japonské, irské, skotské nebo i americké, které soutěžící lijí do svých káv při soutěži Coffee in good spirits. Jednoduše se vždy snaží najít tu správnou chuťovou kombinaci s kávou, cukrem a smetanou.
Situace v Bolívii nebyla letos tak dramatická jako v Brazílii, alespoň tedy z pohledu klimatického. Naopak politicky se Bolívie pomalu řítí do stejné situace, ve které se nachází Venezuela nebo z pěstitelských zemí třeba Etiopie.
Přečtěte si víceJste si jisti, že chcete provést tuto operaci?