Jste si jisti, že chcete provést tuto operaci?
Vybrali jsme pro vás naše každoroční vánoční bestsellery. Chci je vidět
Uvažovali jste o kurzu přípravy kávy, ale nevíte, jak se rozhodnout? Chtěli byste kurzem potěšit své blízké, ale nevíte, který vybrat? Přinášíme vám shrnutí jednotlivých lekcí a odpovědi na nejčastější otázky.
Již v roce 2014 jsme otevřeli naše Školicí centrum Doubleshot jako místo perfektně vybavené na pořádání kurzů jak pro profesionály, tak širokou veřejnost. Centrum je vybaveno profesionálními kávovary i mlýnky, stejně tak množstvím alternativních metod, sadou na cupping, setem pro určování aromat v kávě (“Le nez du cafe”) a mnoha dalšími nezbytnostmi. Na kurzu tak může pohodlně pracovat až 8 účastníků, takže má každý dostatek prostoru a času si vše ve svém tempu vyzkoušet. Při větším počtu studentů jsou také přítomni dva lektoři, takže se nikdo nemusí bát že by mu nebyla věnována dostatečná péče.
Terezka Balá je součástí Doubleshotu téměř od samého počátku. Pro své vystoupení na World Barista Championship 2010 v Londýně si vybrala kávu z farmy Los Lajones, kterou sice ještě tehdy vznikající pražírna nepražila, za to ji její zakládající členové předchozí sezónu sklízeli. V Londýně se seznámili a od jara 2011 již Terezka byla součástí týmu farmářských trhů, kde jsme měli svůj první stánek. Od roku 2012 byla baristkou kavárny Můj Šálek Kávy. Díky svému studijnímu zaměření na vzdělávání dospělých byla jen otázka času, než se přesune plně do Školicího centra. Vede všechny kurzy kromě Coffee&Spirits. Několik let se účastnila kávových soutěží, nyní přesedlala do role porotce. V Londýně také před časem prošla školením od Asociace pro výběrovou kávu (SCA) a stala se tak AST trenérkou.
Ondřej Hurtík je členem Doubleshot rodiny už od roku 2012, kdy začal působit v našem Espresso baru v Alze. Po otevření kavárny Místo v roce 2015 se stal jejím headbaristou, ve stejném roce také poprvé uspěl na mezinárodním poli, když na World Coffee in Good Spirit Championship obsadil neuvěřitelnou stříbrnou příčku. Soutěžení se věnoval i poté a uspěl ještě několikrát, a to i v dalších kategoriích. Před dvěma lety se přesunul do role mentora našich baristů, na starosti má také kontrolu kvality v našich kavárnách, pomáhá také velkoobchodním zákazníkům. Jeho doména je míchání kávy a alkoholu, a tak vede kurz Coffee&Spirits.
A teď už konečně o tom, na jaký kurz zamířit. Výběr začněte rozhodnutím, k čemu by vám kurz měl sloužit.
Pak je tu pro vás Základní baristický kurz Základní baristický kurz s SCA certifikací Zobrazit více . Během jednoho dne vás provedeme teoretickou i praktickou částí přípravy kávy. Lekce odpovídá svými osnovami kurzu Mezinárodní asociace pro výběrovou kávu (SCA) úrovně Barista Skill Foundation a lze ji zakončit zkouškou a testem s mezinárodně uznávanou certifikací. I bez ní ale dostanete kompletní informace o pěstování, zpracování a pražení kávy a o její cestě z farmy až k vám domů. Dále si popíšeme veškeré technologie potřebné k provozu kavárny i pokročilého kávového koutku u vás doma nebo v kanceláři. Naučíme se nastavit mlýnek, sestavit recepturu na přípravu espressa a jak se vypořádat s tím, když nám káva nechutná. Vyzkoušíte si pěnění mléka i základní latte art. Společně si také popíšeme a ochutnáme alternativní metody přípravy kávy jako AeroPress, Hario V60 nebo French Press. Kurz počítá s úplnými začátečníky, ale i pro ty z vás, kdo jsou mírně pokročilí, najdeme individuální úkoly, které mohou vaše dosavadní snažení ještě vylepšit. Během kurzu každý pracuje se svým mlýnkem a svou „hlavou“ kávovaru, a tak nikdo nikoho v práci nebrzdí a každý si stihne ochutnat mnoho různých káv.
Pak jste vítáni na kurzu Základy přípravy filtrované kávy doma Základy přípravy filtrované kávy doma Zobrazit více . Během jednoho podvečera si představíme tyto metody: French Press, AeroPress, Clever Dripper, Hario V60, Vacuum Pot a Chemex a popíšeme si i mnoho dalších. Každou z metod si budete moct samostatně po demonstraci připravit a ochutnat, na přípravu budete moci vybírat z různých káv. Ukážeme si rozdíly v mletí, roli teploty vody, různých filtrů i technického způsobu zalévání kávy. Ke každé metodě dostanete osvědčené tipy, jak každý šálek připravit konzistentně a vyhnout se častým chybám. Navíc si vyzkoušíme profesionální ochutnávku kávy neboli cupping a na závěr si připijeme pravou irskou kávou.
Vítejte na Základech přípravy domácího espressa Základy přípravy domácího espressa Zobrazit více . Během tří hodin krátce shrneme teoretickou část – především podle čeho vybírat kávovar, mlýnek a samotnou kávu a pak už nás nic nezastaví před přípravou mnoha espress, macchiat, cappuccin, latté, flat whiteů a american. Vysvětlíme si principy nastavení mlýnku, skladbu receptury pro různé kávy, naučíme se pěnit mléko a povedeme vás ke zvládnutí minimálně základního srdíčka na cappuccinu. Práce probíhá na profesionálních kávovarech a mlýncích, aby nám šla práce pěkně od ruky, ale ukážeme si i jak přistupovat k domácímu vybavení, co je stejné a co je jinak. Kurz je vhodný jak pro nováčky, tak domácí baristy, avšak chtěli-li byste některému z vyjmenovaných kroků věnovat podrobněji, zvolte spíš Základní baristický kurz.
Nechte auto doma a pospěšte na kurz Coffee & Spirits Coffee & Spirits Zobrazit více , kde vás tandem barista+barman naučí vše, co jste o kávě a alkoholu chtěli kdy vědět. V průběhu večera se dozvíte o tom, jak jsou kavárny a bary historicky velmi úzce propojené. Naučíte se základní barmanské techniky a práci s kávou jako ingrediencí v konkrétních koktejlech, kterými jsou například Paloma, Negroni, Espresso Martini nebo klasická Irská káva.
Hlaste se nám na Pokročilý baristický kurz Pokročilý baristický kurz s SCA certifikací Zobrazit více . Tento kurz počítá se základními dovednostmi každého baristy a na nich staví a posouvá vaši práci dál. Naučíme vás připravit si cupping a cuppingový protokol pro vás i vaše kolegy. Budete mít možnost ochutnat mnoho raritních vzorků z celého světa. Pomůžeme vám zlepšit techniky distribuce, tampování a zvýšit extrakci, čímž zlepšíte chuť kávy. Vyzkoušíte si práci s refraktometrem a pochopíte tak, jak pomocí různých „espresso brew formula“ dosáhnout vyváženého espressa, ale i jak poznat, že kameny vašeho mlýnku jsou tupé nebo špatně vycentrované. Vypilujeme společně váš latte art a budeme se věnovat i trikům, jak zlepšit chuť filtrované kávy. K dispozici budete mít špičkové kávovary od Nuova Simonelli, různé druhy mlýnků, tamperů a distributorů. Kurz je zaměřený nejen na čerpání informací od lektorky, ale i na kooperaci mezi baristy a sdílení zkušeností specifických pro jejich provoz. Lze jej zakončit zkouškou a testem od SCA a získání mezinárodně platné certifikace v úrovni Barista Skill Intermediate.
Doufáme, že teď už víte, po jakém kurzu sáhnout. A nemusíte se omezovat jen na jediný, začněte zvolna Filtrovanou kávou, prohlubte znalosti Základním kurzem a doplňte Coffee&Spirits a vaše kávová cesta bude pěkně nastartovaná. Na všechny kurzy lze pořídit dárkový certifikát, a tak se nemusíte strachovat, že vámi zvolené datum obdarovanému nebude vyhovovat. Na všech kurzech vás čeká kvalitní občerstvení z produkce naší pekárny a kuchyně, káva v neomezeném množství, dárek na památku, ale hlavně zkušené a individuální vedení baristů s mnohaletou praxí, kteří se průběžně vzdělávají a rádi nabyté informace předávají dál.
Situace v Bolívii nebyla letos tak dramatická jako v Brazílii, alespoň tedy z pohledu klimatického. Naopak politicky se Bolívie pomalu řítí do stejné situace, ve které se nachází Venezuela nebo z pěstitelských zemí třeba Etiopie.
Přečtěte si víceNa letošní návštěvu a výběr káv v Brazílii a Bolívii jsme se vydali o měsíc dříve než obvykle. Hlavním důvodem byly brzké sklizně a také lehká nervozita z nové regulace EUDR (European Union Deforestation Regulation), která se nás jako přímých importérů kávy od letošního prosince týká.
Přečtěte si víceJste si jisti, že chcete provést tuto operaci?