Únor patří první cestě do Afriky. V tento čas si zde podává dveře většina nákupčích kávy z celého světa a nakoupit tu špičkovou kávu je opravdový boj. Poptávka je totiž už dnes vyšší než nabídka. V Keni je kvůli tomu pořád velmi složité navázat nějaké dlouhodobější vztahy. Vybíráme tak kávy přímo u exportérů, kteří mají nachystány stovky vzorků.
Z Nairobi přelétáváme do Addis Abeba, kde pro nás má
Heleanna Georgalis připravené první sběry z regionů Yirgacheffe, Guji a Kaffa. Setkáváme se také se starým známým
Seifem, od kterého nakupujeme etiopské kávy od samého začátku doubleshotu. I v Etiopii je to přímými vztahy komplikované, ale jsme rádi, že vám můžeme pravidelně nabízet kávy
rodiny Abayneh -
Haru a
Foge.
Africké kávy je těžké nakoupit a kvůli byrokracii i dostat do Evropy, takže v nabídce bývají nejčastěji od května do ledna. Někdy je ale formuláře a celníci zdrží v Africe i mnohem déle. Naštěstí tyto kávy velmi dobře stárnou a při správném skladování vydrží v kondici i rok po sklizni.