Abychom vše stihli doručit do Vánoc, objednávejte do 20.12. Více o vánočním provozu

Francisco Mena

Šumava je modelovou farmou, která využívá nejmodernější technologie na zpracování kávy a současné trendy v agronomii a ekologickém zemědělství.

Farma: Finca Šumava de Lourdes
Lokalita: Lourdes de Naranjo, Kostarika (mapa)
Odrůdy: pacamara, mokka, H3, SL28, geisha, caturra, villa sarchi
Nadmořská výška: 1670 - 1750 m n.m.
Sklizeň: říjen - březen
Soutěže: Cup of Excellence 2016 1. místo
Jak dlouho kávu nakupujeme: od roku 2015

O producentovi

Finca Šumava je ambiciózní projekt, který vzešel ze spolupráce českého investora a známého kostarického exportéra výběrové kávy pana Francisca Meny. Šumava, celým jménem Finca Šumava de Lourdes, se nachází v regionu Lourdes de Naranjo, asi hodinu jízdy autem od hlavního města San José. Idea celého projektu stojí na výjimečném terroiru, pevném ekonomickém zázemí a především na obrovském know-how, které Francisco získal během posledních deseti let spoluprací se stovkami malých farmářů po celé Kostarice.

O farmě

Šumava je ryze modelovou farmou, která využívá nejmodernější technologie na zpracování kávy a současné trendy v agronomii a ekologickém zemědělství. Zaujala nás např. recyklace odpadní vody, která vzniká během procesu zpracování třešní. Na nevyužitých loukách je systematicky vysušována a zbylý organický materiál je následně využit jako hnojivo pro kávovníky.

Šumava má také jedinečný přístup do mezinárodní kolekce sazenic kávovníků (CATIE). Na farmě můžete vidět jak zahrady vyčleněné pro komerční odrůdy caturra a villasarchi, tak i experimentální loty původních etiopských odrůd, keňské odrůdy SL28, samozřejmě proslulou geishu, pacamaru nebo exotickou mokku.

O zpracování

Zpracování třešní probíhá ve většině případů v tzv. džusovači (španělsky "desmusilaginadora"), což je de facto mechanický lis na kávové třešně, na kterém lze jednoduše nastavit množství ponechané dužiny na pergamenu zrn. Množství dužiny určuje o jaký typ honey metody se jedná. Nejméně má white honey, přes red honey až po black honey, která má de facto ponechanou veškerou dužiny a odebrána je jen slupka.

Po zpracování jsou zrna přesunuta k sušení na africké postele, které jsou barevně odlišeny, aby pracovníci ani při vrcholu sezóny nepopletli, nebo nesmíchali omylem kávy – červená pro naturální zpracování, modrá pro promytou metodu a žlutá pro honey kávy.

V roce 2019 začali i s novým projektem zpracování kávy pomocí experimentálních metod – laktická a karbonická fermentace. V části farmy, která je pokrytá původním lesem, nainstalovali plastové tanky, kde při kontrolovaných podmínkách provádějí různé experimenty s fermentací káv. V lese je přirozeně nižší teplota v porovnání s teplotou na farmě, a tak tady zkoušejí fermentovat kávu i po nezvykle dlouhou dobu, např. 96 hodin.

Ocenění

Farma pod vedením týmu okolo Francisca Meny produkuje kávu od roku 2014. Za tu dobu už dokázala vyhrát prestižní soutěž Cup of Excellence 2016 s rekordním bodovým ohodnocením.

Ochutnejte kávu od Francisca

Kostarika Finca Šumava Geisha

Kostarika Finca Šumava Geisha

Aktuálně nedostupné
Vaše cena (vč. DPH)
500 Kč