Jste si jisti, že chcete provést tuto operaci?
Abychom vše stihli doručit do Vánoc, objednávejte do 20.12. Více o vánočním provozu
Farma: Finca Šumava de Lourdes
Lokalita: Lourdes de Naranjo, Kostarika (mapa)
Odrůdy: pacamara, mokka, H3, SL28, geisha, caturra, villa sarchi
Nadmořská výška: 1670 - 1750 m n.m.
Sklizeň: říjen - březen
Soutěže: Cup of Excellence 2016 1. místo
Jak dlouho kávu nakupujeme: od roku 2015
Zpracování třešní probíhá ve většině případů v tzv. džusovači (španělsky "desmusilaginadora"), což je de facto mechanický lis na kávové třešně, na kterém lze jednoduše nastavit množství ponechané dužiny na pergamenu zrn. Množství dužiny určuje o jaký typ honey metody se jedná. Nejméně má white honey, přes red honey až po black honey, která má de facto ponechanou veškerou dužiny a odebrána je jen slupka.
Po zpracování jsou zrna přesunuta k sušení na africké postele, které jsou barevně odlišeny, aby pracovníci ani při vrcholu sezóny nepopletli, nebo nesmíchali omylem kávy – červená pro naturální zpracování, modrá pro promytou metodu a žlutá pro honey kávy.
V roce 2019 začali i s novým projektem zpracování kávy pomocí experimentálních metod – laktická a karbonická fermentace. V části farmy, která je pokrytá původním lesem, nainstalovali plastové tanky, kde při kontrolovaných podmínkách provádějí různé experimenty s fermentací káv. V lese je přirozeně nižší teplota v porovnání s teplotou na farmě, a tak tady zkoušejí fermentovat kávu i po nezvykle dlouhou dobu, např. 96 hodin.
Jste si jisti, že chcete provést tuto operaci?