EAN | 645771002527 |
---|---|
Výrobce | Planetary Design (USA) |
Materiál | Nerez |
Objem | 250 g |
Barva | Černá |
Nepříznivé vlivy na kávu
Největším nepřítelem čerstvě pražené kávy je teplo, světlo a především kyslík (O2). Během procesu pražení vzniká velké množství chemických reakcí jejichž vedlejším produktem je oxid uhličitý (CO2). Ten z kávy po ukončení pražení pomalu uniká. Doba tzv. "odplynatění" zrn je závislá na odrůdě, míře vypražení, rychlosti zchlazení a teplotě uchování. Obvykle se udává, že 40% unikne během prvních 24 hodin, zbytek během následujících 2-7 dní. Příliš čerstvá káva se projevuje výraznou cremou nebo krustou a nepříjemnými, až agresivními tóny, které mají dřevitou dochuť. Espresso doporučujeme připravovat z kávy vždy starší 7 dní. Filtrovaná káva chutná skvěle již po 3-4 dnech.
Ideální doba spotřeby kávy je jeden měsíc od data pražení
Jak prodloužit čerstvost kávy?
Dózy Airscape od amerického výrobce Planetary Design jsme podrobili důkladnému testování v našich kavárnách a jejich použití si nemůžeme vynachválit. Namísto neustále otevřených sáčků, ve kterých káva rychle oxiduje, dokážou dózy Airscape uchovat kávu čerstvější a především chutnější.
Princip je jednoduchý. Nerezová nádoba o obsahu cca 250 g zrnkové kávy je vybavena pístem s jednosměrným ventilem a gumovým těsněním. Po nasypání kávy stlačíte píst až na úroveň zrn a tím vytlačíte ven maximální množství O2. Káva tak oxiduje mnohem pomaleji než např. v samotném sáčku.